Pelisäännöt

saannot_artkuva

Paintball on turvallinen laji, mutta ohjeita ja sääntöjä on syytä noudattaa ettei vahinkoja pääse sattumaan. Kouvolan Seudun Paintball ry ei vakuuta jäseniään eikä kanna mitään vastuuta tapaturmista. Jokainen pelaaja pelaa omalla vastuullaan.

Turvallisuussäännöt

Värikuulamerkkaimen aiheuttama osuma on vaarallinen paljaalle silmälle. Tästä syystä aina pelikentälle mennessä tulee maskin olla päässä, niin kauan kunnes pelaaja on palannut takaisin taukoalueelle. Myöskään merkkainta ei saa koeampua taukoalueen viereisellä kronotusalueella(lähtönopeuden mittaus) ilman maskia. Merkkaimen värikuulan lähtönopeus ei saa ylittää missään olosuhteissa 300fps(jalkaa sekunnissa). Lähtönopeus mitattava aina ennen ensimmäistä peliä.

Merkkaimessa tulee olla taukoalueella kokoajan piippusukka tai –tulppa. Huoltotöiden vuoksi piippusukkaa poistaessa ja merkkainta huoltaessa piipun tulee osoittaa maata kohti.

Pelisäännöt

Peli alkaa määritellyiltä lähtöpaikoilta joukkueittain pillin vihellyksellä tai ”Peli käy!” huudolla. Tätä ennen joukkueet huutavat ”Onko valmista?!” huudon ja vastaavat ”Valmis!” tai ”Ei vielä valmis!” varmistaakseen pelivalmiuden.

Kouvolan Seudun Paintball pelaa paintballia herrasmies säännöllä, eli kuulan osuma riittää – pallon ei tarvitse jättää jälkeä. Kun pelaaja saa osuman, hänen tulee nostaa käsi ylös eliminoinnin merkiksi ja kävellä taukoalueelle. Eliminoitu pelaaja voi myös huuta osuman merkiksi vaikkapa ”osuma”, jotta vastapuolen pelaaja ei ammu suotta bonuspalloja jos ei ole nähnyt käsimerkkiä. Eliminoitu pelaaja ei saa enää muuten osallistua peliin huutamalla ohjeita joukkueelleen, vaan hänen on mentävä taukopaikalle.

Kuulien loppuessa nosta käsi pystyyn ja palaa taukopaikalle. Maskin pudotessa suojaa pääsi ja huuda välittömästi ”PELI SEIS”. Peli jatketaan tarvittaessa vanhoilta paikoilta tai aloitetaan alusta.

Peli viimeiseen mieheen (Last man standing)

Peliä pelataan niin kauan kunnes viimeinenkin pelaaja on eliminoitu vastapuolen joukkueesta.

Lipunryöstö

Pelimuodossa on tarkoitus noutaa pelikentältä lippu tai liput määritellyistä paikoista omalle lähtöpaikalle – vastustajien toki yrittäessä samaan aikaan viedä lippua ja häiritä toisen joukkueen peliä. Kun lippu on palautettu omaan lähtöpaikkaan, vihelletään pilliin pelin päättymisen merkiksi. Jos lippuja on useampi, vasta viimeisen lipun jälkeen puhalletaan pilliin.

Hyökkäys-/puolustuspeli

Pelimuodossa voidaan esimerkiksi puolustaa linnaketta tai jotain muuta suurehkoa suojaa tai maaston pistettä. Puolustavan joukkueen koko voi olla 3-5 pelaajaa ja hyökkääjiä on mielellään vähintään saman verran tai muutama henkilö enemmän. Puolustajat eliminoituvat lopullisesti yhdestä osumasta. Hyökkääjät eliminoituvat osumasta, mutta pääsevät takaisin peliin kun on ensin käynyt taukoalueella/omassa lähtöpaikassa puhdistamassa jäljet osumista ja tarvittaessa tankkaamassa kuulavarastot. Näin menetellen peli päättyy väkisinkin ajan kuluessa hyökkääjien voittoon. Yksi tapa on määrittää kiinteä peliaika, esim. 10 minuuttia, jolloin puolustajillakin on mahdollisuus erä voittaa.